XVI Festiwal Piosenki i Twórczości Osób Niepełnosprawnych

Ten dzień możemy nazwać kulturalnym świętem artystów niepełnosprawnych.29 września 2016r. odbył się XVI Festiwal Piosenki i Twórczości Osób Niepełnosprawnych.Był to dla nas czas ogromnej radości. Na scenie Teatru Małego mogliśmy podziwiać artystów podczas ich występów muzycznych oraz w bardzo zróżnicowanych spektaklach teatralnych. Natomiast hol teatru wypełniała wystawa prac plastycznych, inspirowana tematem konkursowym „Ciepło – zimno, aura uczuć”. Wernisaż miał miejsce parę dni wcześniej – 26. września 2016r.W pierwszej kolejności chcemy podziękować jury za rzetelną ocenę twórczości osób niepełnosprawnych. Efektem ich ciężkiej pracy był werdykt wyróżniający artystów w poszczególnych kategoriach:
KONKURS PLASTYCZNY
I. Joanna Gąszczak „Olśnienie” – Caritas Archidiecezji Katowickiej Ośrodek św.       Faustyna Warsztat Terapii Zajęciowej
II. Dariusz Zając „Babie lato” Środowiskowy Dom Samopomocy dla Osób z Zaburzeniami Psychicznymi w Oświęcimiu
III. Przemysław Kałużyński „Martwimy się o chorego kolegę” Caritas Archidiecezji Katowickiej Ośrodek Bł. Karolina Środowiskowy Dom Samopomocy w Mysłowicach
WYRÓŻNIENIE: Beata Polewka
Warsztat Terapii Zajęciowej Przy ŚPDN „Radość” w Mysłowicach
WYRÓŻNIENIE: Karina Kokot „Tak mi ciepło, tak mi dobrze”
 Caritas Archidiecezji Katowickiej Ośrodka Matka Boża Uzdrowienie Chorych Środowiskowy Dom Samopomocy
KONKURS TEATRALNY
I. Caritas Archidiecezji Katowickiej Ośrodek św. Faustyna Środowiskowy Dom Samopomocy z gościnnym udziałem aktorów grupy „Menuet” z Warsztatu Terapii Zajęciowej
II. Caritas Archidiecezji Katowickiej Ośrodek Matka Boża Uzdrowienie Chorych Warsztat Terapii Zajęciowej
III. Warsztat Terapii Zajęciowej „Tęcza” przy fundacji Różyczka
KONKURS PIOSENKI
I. Agnieszka Pączkowska „Rzeka marzeń”
     Warsztat Terapii Zajęciowej „Tęcza” przy fundacji Różyczka
II. Barbara Roik, Bartłomiej Hinc „Za jeden uśmiech Twój”
      Warsztat Terapii Zajęciowej „Tęcza”
III. Tomasz Opioła „Widzę Twoje oczy”
Caritas Archidiecezji Katowickiej Ośrodek św. Faustyna Warsztat Terapii Zajęciowej
Dziękujemy Dyrekcji i Pracownikom Teatru Małego za wszelką pomoc i okazane wsparcie. Podziękowania należą się również wolontariuszom, którzy pomogli nam w organizacji tego wydarzenia. Do zobaczenia za rok!