VI Wiosenne Potyczki Piłkarskie

Dnia 14.06.2018 roku spotkaliśmy się na VI Wiosennych Potyczkach Piłkarskich Środowiskowych Domów Samopomocy organizowanych przez nasz Ośrodek na obiekcie Zespołu Boisk Piłkarskich im. Alfreda Potrawy w Tychach.W tym roku – poza drużyną z naszego Ośrodka, do turnieju zgłosiło się 5 drużyn. Zawodnicy przyjechali do nas z Oświęcimia, Knurowa, Zębrzyc, Łazisk oraz Gliwic. Pogoda do rozgrywek wręcz idealna, ciepło - ale nie gorąco, niebo zachmurzone, lekki wiatr… Wszyscy zawodnicy zgłosili się zgodnie z planem i około godziny 9 rozpoczęliśmy turniej przedstawiając zawodników z wszystkich drużyn. Następnie przeszliśmy do losowania grup i rozpoczęliśmy rozgrywki w fazie grupowej. Wszyscy zawodnicy byli bardzo zmotywowani do walki, wkładali bardzo dużo siły i serca, w każdym momencie meczu, ażeby zaprezentować swoje najlepsze możliwości piłkarskie. Dosłownie w każdym mecz było widać zaangażowanie zawodników, oraz wielkie poświęcenie i prawdziwie profesjonalne podejście do gry.Mecze sędziowali Filip Biernat, Rafał Szafrański oraz Konrad Jakubczyk, którzy na co dzień są zawodnikami GKS Futsal Tychy. Nasz turniej odwiedził także trener ww. drużyny Pan Michał Słonina, który obserwował zmagania naszych zawodników. Bardzo serdecznie dziękujemy Panom za zaangażowanie i poświęcony czas. Zawodnicy przez cały czas trwania turnieju wspierani byli przez kibiców, którzy zagrzewali piłkarzy do walki śpiewając, tańcząc i grając na bębnach. Przez cały czas trwania turnieju zawodnicy i goście mogli także korzystać z bufetu wyposażonego w zimne napoje, kawę, herbatę oraz pyszne ciasto. Poza tym na grillu smażona była przepyszna kiełbaska serwowana z sałatką.W przerwie pomiędzy meczami fazy grupowej a meczami finałowymi, na płycie boiska rozegrany został konkurs rzutów karnych. Wzięli w nim udział goście przybyli na turniej oraz podopieczni Środowiskowych Domów Samopomocy, którzy nie brali udziału w potyczkach. Na bramce stał niezastąpiony Dariusz Kiraga. Konkurs ten dał wiele radości zarówno uczestnikom jak i dopingującej widowni zgromadzonej przed boiskiem. Zwycięzcy otrzymali nagrody, a pozostali uczestnicy konkursu symboliczne upominki.Po chwili przerwy rozpoczęliśmy rozgrywki finałowe. Na III miejscu uplasowała się drużyna z  Oświęcimia, miejsce II drużyna z Łazisk i miejsce I drużyna z Tychów. Na brawai słowa uznania zasługują zarówno wszyscy zawodnicy turnieju, jak i trenerzy, którzy dbająo to, ażeby piłka nożna była obecna w codziennym życiu podopiecznych Środowiskowych Domów Samopomocy.  Wszyscy wiemy jak ważny jest sport i aktywny tryb życia, dlatego musimy robić wszystko żeby takie turnieje i zawody sportowe były stałym elementemw życiu naszych  podopiecznych.Jeszcze raz serdeczne podziękowania dla wszystkich zawodników, gości, sędziów oraz wszystkich, którzy przyczynili się do zorganizowania potyczek. Mamy nadzieję, że za rok spotkamy się w równie licznym gronie.