XVIII Festiwal Piosenki i Twórczości Osób Niepełnosprawnych

25 października na scenie Teatru Małego mogliśmy podziwiać występy szczególnych artystów z kilkunastu placówek naszego regionu. W tym roku nasz festiwal uroczyście otworzył wiceprezydent miasta Tychy – pan Igor Śmietański.  Mieliśmy okazję podziwiać talenty, pasje, umiejętności osób niepełnosprawnych, które zaprezentowały w przedstawieniach teatralnych oraz występach muzycznych. Plastyczny wyraz twórczości mogliśmy zobaczyć podczas trwania wystawy prac plastycznych w Pasażu Kultury Andromeda. Festiwal Piosenki i Twórczości Osób Niepełnosprawnych kolejny raz upowszechnia ideę terapii przez sztukę – teatru, muzyki czy wyraz plastyczny. Kolejny raz magia występów przyniosła nam też sporo radości, spełnienia, satysfakcji.
Ogromne wyrazy podziękowania za pomoc okazaną nam w tym pięknym dniu, chcemy skierować w stronę grona jury, pracowników Teatru Małego, wolontariuszy z I Liceum Ogólnokształcącego im. Leona Kruczkowskiego, rodziców naszych podopiecznych. Za uświetnienie gali dziękujemy również panu wiceprezydentowi.
Uwieńczeniem pracy jury jest następujący werdykt:
Konkurs plastyczny:
I MIEJSCE: Tomasz Górski, bez tytułu – Warsztaty Terapii Zajęciowej Caritas Diecezji Gliwickiej - Zabrze
II MIEJSCE: Grzegorz Płucieńczak „Nuty duszy” –Caritas Archidiecezji Katowickiej Ośrodek Św. Faustyna Środowiskowy Dom Samopomocy - Tychy
III MIEJSCE: Halina Czypionka „Skrzydlate marzenia” -  Caritas Archidiecezji Katowickiej Ośrodek Św. Faustyna Środowiskowy Dom Samopomocy - Tychy
Konkurs piosenki:
I MIEJSCE: Dominika Kolonko „Piosenka księżycowa” – Caritas Archidiecezji Katowickiej Ośrodek Bł. Karolina – Lędziny
II MIEJSCE: Ewelina Król, Amanda Holon „Nie mów mi nie” – Warsztaty Terapii Zajęciowej Caritas Diecezji Gliwickiej – Zabrze
III MIEJSCE: Anna Potoczna, Barbara Roik, Bartek Hinc „Jeszcze w zielone gramy” Warsztaty Terapii Zajęciowej Stowarzyszenia „Tęcza” – Zabrze
Konkurs teatralny:
I MIEJSCE: „Do ośrodka przyjechał pan reżyser” Środowiskowy Dom Samopomocy dla Osób z Zaburzeniami Psychicznymi przy Miejskim Ośrodku Pomocy Społecznej – Tychy
II MIEJSCE: „Po prostu my” Dom Pomocy Społecznej „Wędrowiec” – Bytom