Świetlica Socjoterapeutyczna

Świetlica Socjoterapeutyczna – specjalistyczna placówka wsparcia dziennego dla dzieci pochodzących m. in. z rodzin niewydolnych wychowawczo, dotkniętych bezrobociem, uzależnieniami, ubogich i z innymi problemami.

Powstała w 1996 roku z inicjatywy wolontariuszy i Zespołu charytatywnego parafii św. Krzysztofa. Początkowa działalność skupiała się na organizacji zajęć w soboty oraz kolonii letnich i zimowisk. Od 2000 roku otrzymaliśmy dotację UM Tychy i rozszerzono działalność na 5 dni w tygodniu przez cały rok.

W chwili obecnej obejmujemy opieką 60 dzieci w dwóch oddziałach: ŚW. KRZYSZTOF – zajmuje wydzielone pomieszczenia katechetyczne należące do Parafii p.w. św. Krzysztofa w Tychach przy ul. Wyszyńskiego 1; DOMEK – zajmuje wydzielone pomieszczenia w budynku Ośrodka Święta Faustyna w Tychach przy ul. Nowokościelnej 56

Zadaniem świetlicy jest zapobieganie patologii społecznej, niedostosowaniu i sieroctwu społecznemu dzieci i młodzieży oraz zapewnienie pomocy rodzicom mającym trudności w sprawowaniu opieki i wychowaniu dzieci.

Świetlica oferuje podopiecznym następujące zajęcia:

Zajęcia w Świetlicy Socjoterapeutycznej są prowadzone od poniedziałku do piątku w godzinach 12.00 – 18.00. W okresie dni wolnych od zajęć szkolnych ( wakacje, ferie ) zajęcia są prowadzone w godzinach od 8 .00 – 14.00.

Dzieci do Świetlicy przyjmowane są na podstawie zgłoszenia u kierownika Świetlicy lub wychowawcy przez rodzica dziecka lub prawnego opiekuna.

Kontakt:
Świetlica Socjoterapeutyczna "św. Krzysztof" tel. 32 327 46 14
Świetlica Socjoterapeutyczna "DOMEK" tel. 32 227 18 36

Działalność Świetlicy Socjoterapeutycznej współfinansowana jest ze środków Miasta Tychy.